Hindistan ve Pakistan, yirmi birinci yüzyılda en önemli ülkeler arasında yer alacak. Bruce Riedel Kıyametin Eşiğinde adlı bu kitabında, Amerika’nın yükselmekte olan bu ülkelerle ilişkisini başarılı bir şekilde yönetebilmesinin önemi ve zorlukları yanında onların arasındaki tehlikeli ilişkiyi de net bir şekilde anlatıyor. Britanya Rajı’ndan doğan bu iki ülke ortak bir mirası paylaşıyor ama aynı zamanda birçok önemli açıdan birbirlerinden farklılar. Hindistan daha şimdiden dünyanın en büyük demokrasisi durumunda ve yakın zaman içinde de gezegenin en yoğun nüfuslu ülkesi haline gelecek. Dünyanın en büyük beşinci nüfus yoğunluğuna sahip olan ülkesi Pakistan ise sorunlu tarihi boyunca çok sayıda askeri darbeye ve diktatörlük yönetimine sahne oldu, ayrıca Usame Bin Ladin gibi teröristleri barındırdı.

Uzun zamandır husumet içinde olan bu iki ülke test edilmiş nükleer silahlara da sahip. Bugüne kadar birbirleriyle dört kez savaştılar ve birçok kez de savaşın eşiğinden döndüler. Beyaz Saray geçtiğimiz yirmi yıl içinde alt kıtada nükleer bir savaşın patlak vermesini engellemek için defalarca müdahalede bulundu. Güney Asya, Amerika’nın ulusal güvenliği açısından kritik bir öneme sahip. Dolayısıyla, Hindistan’la Pakistan arasındaki istikrarsız ilişki bölgedeki güven ve istikrarı belirleyecek olan en önemli bir faktör.

Geçmişte dört Amerikan başkanına bölge konusunda danışmanlık yapan Riedel’ın kendi deneyimlerine ve kapsamlı araştırmalara dayanan Kıyametin Eşiğinde adlı bu kitabı, Amerika’nın Güney Asya’ya yönelik diplomasi tarihini, son yıllarda patlak veren krizleri ve gelecekteki kriz olasılıklarını ele alıyor.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 226
En / Boy : 13,5 / 21
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 9.2015
₺74,70

İslamabad'daki CIA şefi 1989 yılının Şubat ayında, karargâha herkesin çok iyi bildiği şu kısa mesajı geçti: "Kazandık". Amerikan tarihindeki en başarılı gizli istihbarat operasyonu, bu abartısız finalle sona erdi. Ne Kazandık adlı bu kitapta, CIA ve Ulusal Güvenlik Konseyi emektarlarından Bruce Riedel, Amerika'nın Afganistan'daki gizli savaşını ve Soğuk Savaş'ın akıbetini belirleyen Sovyet 40. Kızıl Ordu'nun mağlubiyetini anlatıyor. "Bu istihbarat operasyonu nasıl böylesi bir başarı elde etti" sorusuna cevap veren Riedel, genel kanının aksine, Amerika'nın bu istihbarat muharebesini nasıl kazandığını göstermek amacıyla incelikli bir anlatım sunuyor.

Amerikan tarafı için zafer 1989'da kazanılmış gibi görünüyordu. Geriye dönüp bakıldığında, Afganistan'da 1980'lerden itibaren, küresel cihat denen yeni bir dönemin başladığını görebiliriz. Bu kitap, Afgan istihbarat operasyonundan çıkarılacak dersleri ele alırken, aynı zamanda Afganistan'da sonradan yaşanan aşamaları da değerlendiriyor.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 226
En / Boy : 13,5 / 21
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 9.2015
₺74,70
1
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı