Şermin Yaşar Kimdir?

sermin-yasar

 

Berlin’de dünyaya gelen Şermin Yaşar reklam yazarlığı deneyimlerinden sonra Çocuk Edebiyatı dalında eserler kaleme almış yazardır. Çocukların hayal dünyalarını geliştirmek, yetişkinlerin ise çocuk eğitiminde bilgilenmesi amacıyla yazılar kaleme alan yazar 2017’den önceki kitaplarında Şermin Çarkacı adını kullanmıştır. Yeni nesil edebiyatın kurgu ve üslup açısından en güçlü yazarları arasında yer alan Şermin Yaşar kariyerinde yöneticilik pozisyonlarına kadar yükselmiştir. 

 

Şermin Yaşar Hayatı

Şermin Yaşar 1982 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’de dünyaya gelmiştir. Aslen Bilecikli olan yazar göçmen bir ailenin kızı olmaktadır. Çocukluk yıllarında ailesi ile birlikte Türkiye’ye dönen yazar memleketi Bilecik’in Kınık ilçesine yerleşmiştir. Lisans eğitimini Isparta’da bulunan Süleyman Demirel Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ nde tamamlamıştır. Lisansüstü eğitimini Gazi Üniversitesi’nde tamamlayan yazar bir süre reklam metin yazarlığı yapmıştır. 

2009-2017 yılları arasında Nejat Çarkacı ile evli olan yazarın bu evliliğinden Tuna ve Mete isimlerinde iki oğlu, Nâme isminde de bir kızı bulunmaktadır. 2018 yılında ikinci evliliğini yaptığı Prof. Dr. Nedim Arda ise nikahtan 3 ay sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir.  

Ankara’da yaşamını sürdüren Şermin Yaşar kısa sürede oldukça geniş bir kitleye ulaşmayı başarmıştır. Çocuklarının doğumu ile birlikte anneliği hayatının merkezine alan Şermin Yaşar bir yandan sosyal medyada annelik deneyimlerine dair aktif paylaşımlar yaparken diğer yandan ilk kitabı ‘‘Başlarım Şimdi Anneliğe’’ yi kaleme almıştır. Bu kitap ilk kitabı olarak  2015 yılında raflardaki yerini almıştır. Daha sonra yazarlığa üretken bir şekilde devam eden yazar içten dili ve çocuklarına karşı duyduğu yoğun empati duygusu ile annelere ilham olması amacıyla Oyuncu Anne adlı kitabını aynı yıl yayımlamıştır. Bu kitabı ile yazarlık kariyerindeki en büyük yankıyı uyandıran yazar günümüzde hem çocuklar hem de yetişkinler için yazdığı pek çok güçlü eser bulunmaktadır.

Şermin Yaşar kitap piyasasında çocuklar için oyun önerisinin az olduğunu fark ederek çocukların hayal dünyasının gelişmesini sağlayan, onlarla diyalog kurulabilen, el becerilerini geliştiren ve kişisel gelişimine katkıda bulunan aktiviteler yazmaya başlayarak yazın hayatına adım atmıştır. Çocukların hem yaşıtlarıyla hem de ebeveynleriyle oynayabileceği oyunları, sosyal medyada Oyuncu Anne adıyla paylaşmıştır.

 

Şermin Yaşar Doğum Tarihi Nedir?

Şermin Yaşar doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir. 1982 yılında doğduğu bilinen Şermin Yaşar Berlin’de doğmuştur.

 

Şermin Yaşar Kaç Yaşındadır?

Şermin Yaşar kaç yaşında olduğu doğum tarihi gün ve ay kısmı net bilinmediği için yılına göre hesaplanmaktadır. 1982 yılında doğan Şermin Yaşar 40 yaşındadır. 

 

Şermin Yaşar Eşi Kimdir?

Şermin Yaşar ilk eşi Nejat Çakracı’dır. Şermin Yaşar eşi Nejat Çarkacı 2017 yılında boşanmıştır. Şermin Yaşar’ın bu evlilikten Tuna Çarkacı, Mete Çarkacı ve Name Çarkacı adında üç çocuğu vardır. 2018 yılında Nedim Arda ile Şermin Yaşar evlendi. Yine aynı yıl Şermin Yaşar eşi Nedim Arda’yı geçirdiği Kalp krizi ile vefat etmiştir. 

 

Şermin Yaşar Nerede Yaşamaktadır?

Şermin Yaşar Ankara’da yaşamaktadır.

 

Şermin Yaşar Nerelidir?

Şermin Yaşar aslen nereli olduğu okurları tarafından oldukça merak edilmektedir. Göçmen bir ailenin kızı olan Şermin Yaşar aslen Bileciklidir.

 

Şermin Yaşar Hangi Okullarda Okumuştur?

Şermin Yaşar lisans eğitimini Süleyman Demirel Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamlamıştır. Gazi Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisansını tamamlamıştır. 

 

Şermin Yaşar Hangi Türde Eserler Yazmıştır?

Şermin Yaşar çocuk edebiyatı alanında hikaye ve deneme türünde eserler vermiştir.

 

Şermin Yaşar Kaç Tane Eseri Vardır?

Şermin Yaşar çocuklar ve yetişkinler için çeşitli kitaplar yazmıştır. Şermin Yaşar’ın yazdığı 23 tane eseri bulunmaktadır.

 

Şermin Yaşar İlk Kitabı Nedir?

Şermin Yaşar eseri içerisinde ilk kitabı ‘‘Başlarım Şimdi Anneliğe’’ adlı yetişkinler için yazmış olduğu eseridir.

 

Şermin Yaşar Son Kitabı Nedir?

Şermin Yaşar son kitabı aynı zamanda Şermin Yaşar yeni kitabı 2021 yılında yayımlanan ‘‘Kalk Yerine Yat’’ kitabı olmaktadır.

 

Şermin Yaşar Edebi Kişiliği

Yazarlık geçmişi çok gerilere gitmeyen Şermin Yaşar yazdığı kitap listesi oldukça uzun olmaktadır. Sosyal medyada Oyuncu Anne olarak tanınan yazar annelik deneyimlerini paylaştığı eseriyle yazın hayatına adım atmıştır. Çocuk ve yetişkinlere özel eserler veren yazar gündelik hayatı eserlerine taşımaktadır. 

Sade ve yalın bir dil kullanan yazar eserlerinde gözlemlediği insanları, tanık olduğu hayatları ve olayları anlatmaktadır. Hikayelerini olayların çevresinde oluşturmaktadır. Yazar kahramanlarının karakterleri bu olaylarla, yaşadıklarıyla belirginleştirmekte ve anımsamalarla netleştirmektedir. Az gelirli, yaşam mücadelesi veren, çoğunlukla kendi yalnızlığında yaşayan insanların yani gündelik hayatta kolaylıkla karşılaşılabilecek kişiler eserlerinde kahraman olarak seçilmektedir. Şermin Yaşar gerçekçi anlayışını samimi ve sade bir anlatım ile yazıya geçirmektedir. Anlatımı sohbet havasında olmaktadır. 

 

Şermin Yaşar Eserleri

Şermin Yaşar kitapları çocuk ve yetişkinler için yazılmıştır. Bu kitaplar şu şekilde gruplanmaktadır:

Şermin Yaşar çocuk kitapları:

  • Dedemin Bakkalı (2016)
  • Dedemin Bakkalı-Çırak (2018)
  • Abartma Tozu (2019)
  • Oh Ne Ala Memleket (2020)
  • Babaannem Geri Döndü (2021)
  • Çok Hayal Kuran Çocuk (2016)
  • Cingo: Ben İnsan Değil Miyim? (2018)
  • Kuş Masalları (2018)
  • Bizimki (2019)
  • Cesaret Sandığı / Tilki Masalları Serisi (2020)
  • Garip Bir Kuyruk / Tilki Masalları Serisi (2020)
  • Uyuyor Musun? / Tilki Masalları Serisi (2017)
  • Cebimdeki Mandalina Ağaçları (2020)
 

Şermin Yaşar yetişkin kitapları:

  • Kalk Yerine Yat (2021)
  • Deli Tarla (2020)
  • Oyuncu Anne (2015)
  • Tarihi Hoşça Kal Lokantası (2017)
  • Başlarım Şimdi Anneliğe (2019)
  • Gelirken Ekmek Al (2019)
  • Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu (2019)
  • Oyun Takvimi (2017)
  • Ev Yapımı-Sihirli Değnek: Denenmemiş Mutluluk Tarifleri (2016)
  • Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler (2016)

 

Şermin Yaşar Eserlerinin Özellikleri Nelerdir?

Şermin Yaşar gerçekçi anlayışını samimi ve sade bir anlatımla kaleme almaktadır. Eserlerinde sohbet havası hakimdir. Çocuklar için yazdığı eserlerinde eğitsel iletiler ve değer kavramları ön planda olmaktadır. Eserlerinde eğlenceli bir dil kullanması, ele aldığı konularda seçici davranması ve iletileriyle hem yetişkinlere hem de çocuklara mesajlar vermesi okunurluğunu arttırmadaki başlıca etkenler olmaktadır. Yazarın ele aldığı öykü kitapları okuyucunun yaş grupları hedef alınarak tasarlanmış kitaplar olmaktadır.

Şermin Yaşar’ın kitaplarının en önemli unsurları iletiler olmaktadır. Kitapların biçim ve içerik özelliklerinin tamamının kilit noktası iletileri aracılığıyla verdiği mesajlar olmaktadır. Yazar bu iletileri verirken okuyucunun anlayabileceği şekilde sade ve anlaşılır bir dil kullanmaktadır. Şermin Yaşar eserlerinde farklı edebiyat türlerine, halk bilimi unsurlarına ve ağız özelliklerine de değinmektedir. Yazarın özellikle vermek istediği iletiler genellikle hayal kurmak, yaratıcı olmak, aile ilişkilerini geliştirecek adımlar atmak, çevreye ve sevdiklerimize zaman ayırmak, empati kurmak gibi konular olmaktadır.

 

Şermin Yaşar En Çok Okunan Kitabı Hangisidir?

Şermin Yaşar eserleri içerisinde en çok okunan eserleri Abartma Tozu, Tarihi Hoşça kal Lokantası, Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu’ dur.

 

Şermin Yaşar Aldığı Ödüller

Şermin Yaşar Deli Tarla kitabı ile 2020 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı ödülünü kazanmıştır.








 
Etiketler: Şermin Yaşar Hayatı, Şermin Yaşar Edebi Kişiliği, Şermin Yaşar Eserleri
Kasım 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı