Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

mehmet-akif-ersoy

 

Mehmet Akif Ersoy, Türk halkı tarafından İstiklal Marşı’nın yazarı olarak bilinmektedir. Türk edebiyatının usta sanatçılarından biri olan Mehmet Akif yazdığı eserler ile edebiyat tarihine katkı sağlamıştır. Sanatçı, 1873 İstanbul’da doğmuştur. Şair, yazar, gazeteci ve veteriner kimliği olan sanatçının birçok dalda önemli eserleri bulunmaktadır. Yazmış olduğu eserlerle Vatan Şairi ve milli Şair olarak anılmaktadır. Siyasi hayatı da bulunan yazar Kurtuluş Savaşı sırasında 1. Dönem milletvekilleri arasında yer almıştır.

 

Mehmet Akif Ersoy Hayatı

Mehmet Akif Ersoy hayatı, 20 Aralık 1873 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babası Arnavut kökenli medrese hocası İpekli Tahir Efendi, annesi Buhara’dan göç etmiş bir ailenin kızı olan Emine Şerif Hanım’dır.  Tahir Efendi Mehmet Akif’ Ragif ismini vermiştir. Babasının ölümüne kadar bu isimle anılan şair, arkadaşları arasında Akif olarak anılmaktaydı. Babasının mesleğinden dolayı Çanakkale Bayramiç ilçesinde yaşamışlardır. Hatta İstanbul’da doğmasına rağmen nüfus kaydı Bayramiç göstermektedir. Belirli bir dönem burada kaldıktan sonra İstanbul’a dönen Mehmet Akif ve ailesi İstanbul Fatih’te yaşamaya başladılar. Nuriye adında bir de kız kardeşi bulunmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy eğitim hayatına Fatih’te başlamıştır. İlk olarak Emir Buhari Mahalle mektebi daha sonra fatih Merkez Rüştiyesine ortaöğrenimi için kayıt olmuştur. Aynı zamanda Arapça ve Farsça, Fransızca dersleri alan Akif, oldukça geniş bilgi birikimine küçük yaşlarda başlamıştır. 1885 yılında Mülkiye İdadisine başladı. Babasının ölümü ve Fatih yangınında evlerinin yaması üzerine okulu bırakmak zorunda kalmıştır. O yıllarda açılan ziraat ve Baytar mektebi'ne kayıt olup eğitim almaya bu okulda devam etmiştir. Okulu bittikten sonra Mehmet Akif Ziraat Bakanlığında memur olarak göreve başladı. 1989 yılında İsmet Hanım ile evlenmiştir. Bu evlilikten olan Mehmet Akif Ersoy çocukları, Tahir, Cemile, Feride, Emin ve Suadi’dir. 

Mehmet Akif Ersoy hakkındaki bilgiler siyasi alanda da oldukça geniştir. 2. Meşrutiyet öncesi meydana gelen İstibdat dönemine şiddetle karşı çıkmış bir yazardır. Buna karşı olarak arkadaşları ile birlikte İttihat ve Terakki Cemiyetine üye olmuştur. Mehmet Akif Ersoy’un edebi kişiliği 2. Meşrutiyet ile başlamıştır. Arkadaşları ile birlikte çıkarmış olduğu Sıratı Müstakim adlı derginin başyazarı olmuştur. Hem siyasi hayatta hem de edebi hayatta farklı başarılara imza atan yazar İstiklal Marşını yazması ile halk tarafından takdir edilmiştir. 

 

Mehmet Akif Ersoy Nereli?

Mehmet Akif Ersoy İstanbul Fatih ilçesinde Karagümrük mahallesinde Dünya’ya gelmiştir. Ancak Babasının mesleğinden dolayı kütüğü Çanakkale Bayramiç İlçesine kayıtlıdır. 

 

Mehmet Akif Ersoy Doğum Yeri Neresidir?

Milli Şair olarak anılan Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 

 

Mehmet Akif Ersoy Kaç Yaşında Vefat Etti?

Mehmet Akif Ersoy yaşadığı dönemde yeni Türkiye’ye sayısız hizmetlerde bulunmuş yazarlardan biridir. Sanatçı 1936 yılında 63 yaşında iken vefat etmiştir. 

 

Mehmet Akif Ersoy Neden Vefat Etti?

Mehmet Akif Ersoy’un ölümü,  yakalandığı siroz hastalığından kaynaklanmıştır.  

 

Mehmet Akif Ersoy Ne Zaman Vefat Etti?

Mehmet Akif Ersoy’un ölüm tarihi, 27 Aralık 1936.

 

Mehmet Akif Ersoy’un Mezarı Nerededir?

28 Aralık 1936 yılında toprağa verilen Mehmet Akif Ersoy mezarı, İstanbul Edirnekapı Şehitliğinde bulunmaktadır. 

 

Mehmet Akif Ersoy Hangi Görevlerde Bulunmuştur?

Mehmet Akif Ersoy hangi alanlarda hizmet etmiştir sorusu araştırmacılar tarafından konu olmuştur. Bu kapsamda Mehmet Akif Ersoy, Şair, gazeteci, veteriner ve siyaset adamı olarak çeşitli görevlerde hizmette bulunmuştur. 

 

Mehmet Akif Ersoy Hangi Dönem Yazarıdır?

Mehmet Akif Ersoy edebi kişiliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini kapsamaktadır. Osmanlı’nın son dönemlerine tanıklık eden yazar Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli görevlerde bulunmuştur.

 

Mehmet Akif Ersoy Hangi Edebiyat Akımından Etkilenmiştir?

Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri ile İslamcılığı savunmuştur. Bazı eserlerinde Batıcılık ve Türkçülük akımlarını tekit etmiştir. 

 

Mehmet Akif Ersoy’un Şiir Anlayışı Nedir?

Mehmet Akif Ersoy şiirleri, İslami bir duygusallığa sahiptir. Şiirlerini ilhamla değil düşünerek yazmaktadır. Yazdıktan sonra ise şiirleri üstünde çok düşünür ve değiştirmesi gereken yerleri değiştir. Bu şekilde eserleri ortaya koyan Mehmet Akif şiirleri toplumun günlük hayatından esinlenerek yazılmıştır. 

 

Mehmet Akif Ersoy Şiirlerinin Özellikleri Nelerdir?

Mehmet Akif Ersoy şiirlerinde nazmı nesre yaklaştırmıştır. Sanatçı, şiirlerinde cehalet, taassup, fakirlik ve inançsızlık konularına yer verilmiştir. Bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle kalem almıştır. Aruzu Türkçeye uygulayan en önemli yazarlardan biri olarak bilinmektedir. 

 

Mehmet Akif Ersoy’un İlk Eseri Nedir?

Mehmet Akif Ersoy’un eserleri arasında 1895 yılında yazmış olduğu Kurana Hitap adlı eser ilk eseri olarak bilinmektedir. Bu eser 7 beyitten oluşan bir gazeldir, yazdığı dönemde Serveti Fünun gazetesinde yayınlanmıştır. Ancak Mehmet Akif Ersoy’un tarihimizdeki yeri bakımından incelendiğinde ilk eseri Safahat olduğu söylenmektedir.

 

Mehmet Akif Ersoy’un Kaç Tane Eseri Vardır?

Mehmet Akif Ersoy hikâyeleri, şiirleri, araştırma inceleme yazıları ile Türk Edebiyatına katkı sağlamış önemli yazarlardan biridir. Bu kapsamda Mehmet Akif Ersoy kısa şiirleri ve diğer eserlerini 7 kitapta toplamıştır. 

 

Mehmet Akif Ersoy Eserleri

Türk Edebiyatına yazmış olduğu edebi eserler ile katkı sağlayan Mehmet Akif şiirlerini Safahat adlı külliyatta toplamıştır. Mehmet Akif Ersoy en çok okunan şiirleri bu külliyat içerisinde yer almaktadır. 

  • Safahat – 1911
  • Süleymaniye Kürsüsünde – 1912
  • Hakkın Sesleri – 1913
  • Fatih Kürsüsünde – 1914
  • Hatıralar – 1917
  • Asım – 1924
  • Gölgeler – 1933

Şiirleri

  • Çanakkale Şehitlerine
  • İstiklal Marşı
  • Bir Gece
  • Cenk Şarkısı
  • Bülbül
  • Ordunun Duası
  • Canan Yurdu
  • Çocuklara
  • Ahiret Yolu
  • Hakkın Sesleri
  • Hayâ Sıyrılmış İnmiş
  • Bayram 
  • Ey Yolcu Uyan
  • Fatih Cami
  • Kıssadan Hisse
 

Mehmet Akif Ersoy’un Edebiyat İçin Önemi Nedir?

Mehmet Akif Ersoy önemi, sadece edebi anlamda değil, Türkiye Devletinin her bireyi tarafından saygıyla anılmasına neden olan İstiklal Marşı yazarı olmasından kaynaklanır. Mehmet Akif Ersoy milli mücadele döneminde yaşanılan olayların etkisi ile istiklal Marşını yazmıştır. Türk milletinin zor günlerini gören ve eserinde işleyen yazar Türk milleti için oldukça önemli bir yerdedir.

 

Mehmet Akif Ersoy Hakkındaki Kitaplar

Yazdığı şiirler ve başarılarla dolu olan Mehmet Akif Ersoy biyografi eserlerde sıkça yer verilmiş bir sanatçıdır. Bu eserler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çanakkale Ruhu ve Mehmet Akif Ersoy – Prof. Dr. Orhan Söylemez
  • Mehmet Akif Ersoy – Mithat Cemal Kuntay
  • Mehmet Akif Ersoy – Tolga Hilmi
  • Mehmet Akif Ersoy – Akif İnan
 

Mehmet Akif Ersoy ve Milli Mücadele Yılları

Mehmet Akif Ersoy milli mücadele yıllarında aktif görev almış bir yazardır. Bu yıllarda egemenlik konusunda kesin tutum sergilemiş bu kapsamda hareket etmiştir. Emperyalizme, sömürgeciliğin her türlüsüne karşı olan Mehmet Akif Ersoy’un kişilik özellikleri bu kapsamda oldukça önemlidir. Çünkü özellikleri onun eserlerinde ve hayat felsefesine kaynaklık etmiştir. Mehmet Akif Ersoy, Müslümanlığın tembellikle ve haksızlıklara ses çıkarmamak ile bir ilgisinin olmadığını savunmuştur. Aynı şekilde medeniyetten geri kalınmayacağını ilmin önemine vurgu yapmıştır. 

 

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını Yazması

Mehmet Akif Ersoy’un tarihimizdeki yeri üzerinde etkili olan en önemli unsur İstiklal Marşıdır. Milli mücadele yıllarında yaşamış, Türkiye Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda siyasetle ilgilenmiş olan yazar, İstiklal Marşını Yazarak kahraman Türk ordusuna armağan etmiştir. Bu marşı yazma serüveni ise kısaca şu şekilde anlatılabilir:

  • Milli Eğitim Bakanlığı milli marş düzenleme kararı almıştır. Amaç Türk milletinin ve ordunun manevi olarak moral bulmasına yardımcı olmaktır. Bu yarışmaya ülkenin farklı şehirlerinden şairler katılır, ancak hiçbirinin şiiri kabul edilmez. Başlangıçta yarışmaya katılmayan Mehmet Akif, Hamdullah Suphi Bey tarafından yarışmaya davet edilmiştir. Bu davet üzerine şair, Tacettin Dergâhında şiiri yazmaya başlamıştır. 10 kıta olarak kaleme aldığı şiir, önce cepheye gönderilerek askerlere okutuldu. Askerlerin beğenisini toplayan bu eser, 17 Şubat 1921 tarihinde Hâkimiyeti Milliye gazetesinde yayınlandı. Gazete yayınlanan şiir Hamdullah Suphi Bey tarafından meclis kürsüsünde okundu ve meclis ayakta alkışladı. 12 Mart 1921 tarihinde meclis tarafından oy birliği ile İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. 
  • 1924 yılında ise ilk bestesi Ali Fuat Çağatay tarafından yapıldı. Günümüzdeki bestesi ise Osman Zeki Üngör e aittir. 
Etiketler: Mehmet Akif Ersoy Hayatı, Mehmet Akif Ersoy Eserleri , Mehmet Akif Ersoy’un Şiir Anlayışı
Kasım 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı