İhsan Oktay Anar Kimdir?

ihsan-oktay-anar

1960 yılında Yozgat’ta doğan İhsan Oktay Anar 1995 yılında yayımladığı yirmiden fazla dile çevrilen Puslu Kıtalar Atlası romanı ile adını duyurmuştur. İhsan Oktay Anar Türk roman ve hikaye yazarıdır. Roman ve hikaye yazarlığının yanında öğretim görevlisi kimliği ile de tanınmaktadır. 

 

İhsan Oktay Anar Hayatı

İhsan Oktay Anar 21 Kasım 1960 yılında İstanbullu ailenin bir çocuğu olarak Yozgat'ta dünyaya gelmiştir. Babası Mehmet Sait Bey TEKEL'de müskirat eksperi, annesi Bedia Hanım ise memur olarak görev yapmaktadır. Yazarın Süheyla ve Füruzan isimlerinde iki ablası bulunmaktadır. İhsan Oktay Anar' ın ataları 1893 yılında Kazan'dan İstanbul'a göç etmiştir. Büyükbabası Abdullah Almaç, ilahiyat eğitimi vermek için Fatih Medresesi'ne gitmiş ve bu medresede müderrislik yapmıştır. Büyükbabası 3 Mart 1924 yılında medreselerin kapatılması sonucu medreseden ayrılmak zorunda kalmıştır. 

İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da bitiren yazar, lise öğrenimi esnasında  İzmir’e taşınmaları sebebi ile öğrenimini burada tamamlamıştır. Üniversite eğitimi için Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne kayıt olan yazar aynı üniversitede yüksek lisans öğrenimini de tamamlamıştır. 

Okuldan daha çok kütüphanelerde vakit geçiren İhsan Oktay Anar bu sebeple o dönem eğitim gördüğü Karşıyaka Erkek Lisesi'nden atılmıştır. Çalışmalarını roman alanında yoğunlaştırmış olan yazarın 2022 yılı itibarıyla toplam sekiz romanı yayımlanmıştır. 1991 yılında yazdığı ve yayımlatmak için dört sene boyunca çeşitli yayınevleriyle görüştüğü Tamu adında yayımlanmamış bir romanı da bulunmaktadır.

İhsan Oktay Anar toplum tarafından edebiyatıyla ve yayımladığı kitaplarla tanınmak istediği için sosyal medya platformu kullanmamaktadır. Televizyonda herhangi bir programda sohbet ve röportaj vermemiştir. Bu sebeple kişisel hayatı ve ailesi hakkında bilgilere ulaşmak oldukça zor olmaktadır. Yazarın bilinen nadir röportajlarından birisi şubat 2020 yılında bir rastlantı eseri katıldığı kısacık bir sokak röportajı olmaktadır. 2009 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nü kazandığında çok kısa bir konuşma yapmış ve ''Mutluyum, sevinçliyim!'' sözleriyle duygularını kısa ifadelerle diile getirmiştir. 

 

İhsan Oktay Anar Nerelidir?

İhsan Oktay Anar aslen İstanbulludur.

 

İhsan Oktay Anar Kaç Yaşındadır? 

İhsan Oktay Anar 1960 yılında doğmuş ve şu an 62 yaşındadır.

 

İhsan Oktay Anar Eğitimi ve Çalışma Hayatı

İhsan Oktay Anar babasının mesleği gereği ilk ve ortaokul eğitimini  İstanbul'da tamamlamıştır. Lise öğrenimi yıllarında İzmir'e taşınan yazar İzmir’de bulunan Karşıyaka Erkek Lisesi'ne başlamış ancak tamamlayamadan okuldan atılmıştır. Lise eğitimini Akşam Lisesi'nde tamamlayan İhsan Oktay Anar eğitim almaya başladığı yıllarda gündüzleri tabela boyama da yapmıştır. Bu işini üniversiteye kadar devam ettirmiş ve üniversiteyi kazandıktan sonra bırakmıştır. 

Lise eğitiminden sonra eğitimine  Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü'ne devam eden yazar askerlik görevini ertelemek için aynı üniversitede yüksek lisans eğitimi almıştır. 1995 yılında askerlik görevini teğmen olarak yapan yazar Kuzey Irak Harekâtı'nda görev yapmıştır. Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü'ne araştırma görevlisi olarak atanmış ve bu görevinden 2011 yılında emekli olmuştur.

 

İhsan Oktay Anar Evlilik Hayatı

İhsan Oktay Anar 1999 yılında kendisi gibi felsefe bölümü öğrencisi Özlem Hanım ile evlenmiştir.

 

İhsan Oktay Anar Edebi Kişiliği

İhsan Oktay Anar Türk edebiyatında felsefi roman çığırının açılmasına öncülük eden yazar olmaktadır. Yazar eserlerinde metaforlara ve göndermelere yer vermektedir. İhsan Oktay Anar eserlerinde Osmanlıca ve yöresel ağızlara da sıklıkla başvurmuştur. Eserlerinde mitlere ve tarihi yazıtlara göndermeler yapan yazarın her eserinde “Uzun İhsan” adında bir karakter yer almaktadır. Bu karakter yazarın kendisi olarak bilinmektedir.

 

İhsan Oktay Anar Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir?

İhsan Oktay Anar postmodernizm edebi akımından etkilenmiştir. 

 

İhsan Oktay Anar Eserleri

İhsan Oktay Anar eserleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Puslu Kıtalar Atlası (1995) : İlk romanıdır. 
  • Kitab-ül Hiyel (1996)
  • Efrasiyab’ın Hikayeleri (1997) : Bu eseri İngiltere’de tiyatro oyunu uyarlanıp sahnelenmiştir. 
  • Amat (2005)
  • Suskunlar (2007)
  • Yedinci Gün (2012)
  • Galiz Kahraman (2014)
  • Tiamat (2022) : İhsan Oktay Anar yeni kitap olarak adlandırılan son eseridir.
 

İhsan Oktay Anar Hangi Tür Kitaplar Yazmıştır?

İhsan Oktay Anar hikaye ve roman türünde eserler yazmıştır. Yazarın romanları genellikle fantastik kurgu üzerine kurulu eserler olmaktadır. Eserlerinde tarihin gerçeklerinden esinlenerek yeni bir tarih oluşturmuştur. 

 

İhsan Oktay Anar Eserlerinin Özellikleri Nelerdir?

İhsan Oktay Anar felsefenin anlaşılmaz gibi görünen yanlarını romanın anlatım özellikleri ile buluşturarak Türk edebiyatında felsefi roman çığırının açılmasında önemli bir adım atmıştır.

Romanlarında felsefe, tarih ve polisiye iç içe geçmiştir. Eserleri üst kurmaca bir anlayışın ürünüdür. Felsefe akademisyeni olan yazar romanlarında bunu okuyucusuna hissettirmektedir. Eserlerinde bazı kültürlerin izlerini bulmak mümkündür. 

İhsan Oktay Anar mevcut olan tarihlerden yeni tarihler üreten adam olarak ünlenmiştir. Tarihsel romanlar ortaya koymaktan ziyade tarihten yeni roman çıkaran ve sonucunda romanı yeniden tarihselleştiren yapıtlar yazmıştır. Felsefenin anlaşılmazlığından uzak roman ile felsefeyi iç içe işleyerekTürk edebiyatına felsefeyi aşılamıştır. İhsan Oktay Anar kitaplarındaki başarısını hayal gücü ve felsefik tavrı ile sağlamaktadır.


İhsan Oktay Anar İlk Kitabı Hangisidir?

İhsan Oktay Anar kitapları arasında ilk kitabı ‘‘Puslu Kıtalar Atlası’’ eseridir. Bu kitap yazarın ismini duyuran ve okur tarafından oldukça ilgi yazarın önemli eseri olmaktadır. 

 

 

İhsan Oktay Anar Son Kitabı Hangisidir?

İhsan Oktay Anar son kitabı 2022 yılında çıkardığı ‘‘Tiamat’’ adlı romanıdır.


İhsan Oktay Anar Kaç Tane Eseri Vardır?

İhsan Oktay Anar’ ın yayımlanan toplamda 8 eseri bulunmaktadır.

 

İhsan Oktay Anar En Çok Okunan Kitabı Hangisidir?

İhsan Oktay Anar en çok okunan kitabı ‘‘Puslu Kıtalar Atlası’’ adlı romanıdır. Bu romanı birçok dile çevrilmiştir ve hem içerik hem biçim olarak oldukça fazla ilgi görmüştür. 


İhsan Oktay Anar En Önemli Eseri Hangisidir?

İhsan Oktay Anar adını duyuran ve herkesin kısa sürede ilgisi çeken ilk yapıtı ‘‘Puslu Kıtalar Atlası’’ adlı eseri en önemli eseri olarak bilinmektedir. 

 

İhsan Oktay Anar Aldığı Ödüller

İhsan Oktay Anar 2009 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü’ne almaya layık görülmüştür.

Etiketler: İIhsan Oktay Anar Hayatı, İhsan Oktay Anar Nerelidir, İhsan Oktay Anar Edebi Kişiliği, İhsan Oktay Anar Evlilik Hayatı,
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı