George Orwell Kimdir?

george-orwell

20.yüzyıl İngiliz Edebiyatının önemli yazarlarından biri de George Orwell’dir. 1903 yılında Hindistan’da dünyaya gelmiştir. Gerçek adı Eric Arthur Blair olsa da bu ismi çok fazla kullanmamıştır. Roman yazarı, gazeteci ve eleştirmen olarak yaşamını sürdürmüştür. George Orwell hayatı okurları tarafından sıkça araştırılmaktadır. Dünyaca ünlü romanı 1984 ile milyonlarca okuyucuya ulaşmıştır. Eserlerinde siyasi konuları, toplumsal adaletsizliği ve totaliter rejimlere karşı düşüncelerini açık bir şekilde ifade etmiştir. 

 

 

George Orwell Hayatı

George Orwell 25 Haziran 1903 yılında Hindistan’da doğmuştur. Eğitimini o dönemin soylularının gittiği Eton Koleji'nde tamamlamıştır. Bu okuldaki eğitimini tamamladıktan sonra belirli bir süre polis okulunda görev yapmıştır. Buradaki çalışma hayatının zorluklarına dayanamayıp tekrar Avrupa’ya dönmüştür. George Orwell biyografi anlatılarında yazarlık kariyeri daha çok öne çıkmaktadır. Çeşitli mesleklerde çalışan ancak maddi sıkıntılar yaşayan yazar, çok okuduğu Jack London’u örnek alarak yazarlık yapmaya karar vermiştir. İlk kitapları otobiyografi tarzında yazan yazar, yazdığı 1984, Hayvan Çiftliği ve diğer eserleri ile geniş okuyucu kitlesine ulaşmıştır. George Orwell hayatı için dönüm noktası olan ispanya iç savaşında ölümden dönmüştür. 1950 yılında verem(tüberküloz) hastalığına yenik düşerek Londra’da hayatını kaybetmiştir.

 

 

George Orwell Nereli?

1903 yılında Hindistan’da dünya gelen yazar George Orwell İngiliz’dir. 

 

 

George Orwell Doğum Tarihi Nedir?

George Orwell ’in tam doğum tarihi 25 Haziran 1903’tür. Yazarın doğum yeri ise Hindistan’dır. 

 

 

George Orwell Ne Zaman Öldü?

George Orwell hayatı boyunca çeşitli zorluklarla mücadele etmiştir. 21 haziran 1950 yılında 55 yaşında hayatını kaybetmiştir. 

 

 

George Orwell Neden Öldü?

1950 yılında nükseden akciğer hastalığı(tüberküloz) yazarın son dönemlerini hastanelerde geçirmesine neden olmuştur. Bu hastalık sebebi ile yazar 1950 yılında hayatını kaybetmiştir. 

 

 

George Orwell Ne Tür Kitap Yazar?

George Orwell kitapları, roman deneme ve fabl tarzında kaleme almıştır. Ayrıntılı gözlem gücünü eserlerinde sade bir dille anlatmaktadır. 

 

 

George Orwell İlk Kitabı

George Orwell eserleri içerisinde ilk olan Paris ve Londra’da Beş Parasız ’dır. Hayatının zorlu yıllarını anlattığı bu eser otobiyografik bir kitap olarak değerlendirilmiştir. 

 

 

George Orwell Son Kitabı

George Orwell son kitabı 1949 yılında kaleme aldığı 1984 adlı eserdir. Dünya çapında çok okunan kitap listelerinde ilk sıralarda yer alan bu eser yazarın en çok bilinen eseridir. 

 

 

George Orwell Kaç Kitabı Var?

Dünya edebiyatında çok okunan kitapları ile tanınan yazar George Orwell ‘in kaleme aldığı bilinen 164 adet kitabı bulunmaktadır. Bu kitapları farklı türlerde yazmıştır. 

 

 

George Orwell Kitapları

George Orwell eserleri kendi tarzıyla ve kendince belirlediği kuralları ile kaleme almıştır. Kendini yinelemeyi sevmeyen yazar yapıtlarında kullandığı dili titizlikle oluşturmuştur. Yazdığı kitapları ile çok okunan yazar listelerinde ilk sıralarda yer alan George Orwell’n başyapıt niteliğinde kitapları bulunmaktadır. Yazarın kitapları ise şunlardır:

  • Paris ve Londra’da Beş Parasız – 1933
  • Burma Günleri -1934
  • Papazın Kızı – 1935
  • Zambak Solmasın – 1936
  • Wigan İskelesi Yolu – 1937
  • Katolonya’ya Selam – 1938
  • Daralma – 1939
  • Keep the aspidistra Flying (Zambak Solmasın) - 1940
  • Hayvan Çiftliği – 1945
  • Neden Yazıyorum – 1946
  • Bin Dokuz yüz Seksen Dört (1984) - 1949
 

 

George Orwell Kitapları Okuma Sırası Nedir?

George Orwell yazıları ve kitapları okumak isteyen kitapseverlerin okuma günlüklerinden başlaması önerilmektedir. Yazarın dili, anlatımı ve düşünceleri bu şekilde daha iyi bir şekilde deneyimlenecektir. Edebiyatı siyasetle birleştiren yazarın gözlem gücü eserlerinde yer almıştır. 

 

 

George Orwell En Çok Okunan Kitapları Nelerdir?

George Orwell yazmış olduğu eserleri ile her dönem çok satan listelerde yerini korumuştur. Bu kitaplar arasında en çok okunan belli başlı romanları ise şunlardır:

  • 1984
  • Hayvan Çiftliği
  • Wigan İskelesi Yolu
  • Balinanın Karnında
  • Burma Günleri

 

 

George Orwell Hangi Akımdan Etkilenmiştir?

1984 yazarı olarak bilinen George Orwell Fütürist bir yazar olarak bilinmektedir. 

 

 

George Orwell Edebi Kişiliği

George Orwell eserleri içerisinde roman ve deneme gibi türler bulunmaktadır. Eserlerini sade, yalın bir dille kaleme alan yazarın kolay anlaşılabilir bir dili vardır. 

 

 

George Orwell Son Kitabı Nedir?

George Orwell’in son kitabı 1984’tür.

 

 

Hayvan Çiftliği Ne Anlatmaktadır?

Hayvan çiftliği yazarı George Orwell, bu kitabı dünyada farklı ülkelerin dillerine çevrilip çok okunan eserleri arasında yer almaktadır. Çağdaş klasikler içerisinde yer alan bu eserin baş kahramanları hayvanlar oluşturmaktadır. Hayvanlar kendini sömüren insanlara karşı isyan etmeleri ile başlayan eser gerçek hayattan izler taşımaktadır. Daha eşit bir hayat yaşamak isteyen hayvanların başı bir domuzdur. Domuzun diğer hayvanları etkileyip daha sonra ortadan kaybolması George Orwell'in Rus yönetimine karşı bir eleştirisi olarak görülmektedir. 

 

 

1984 Ne Anlatmaktadır?

1984 kitabı ne anlatıyor araştırmaları okurları tarafından merak edilmektedir. Dünyaca ünlü bir roman olan bu eser, George Orwell'in geleceğe yönelik yazmış olduğu ütopik bir eserdir. İnsan haklarının tamamen yok edildiği, zihinlerin kontrol edildiği, insanların mekanik bir hal aldığı totaliter bir düzen anlatılmaktadır. En ince ayrıntıları ile tüm düşüncelerini bu romana aktarmıştır. 

 

 

İspanya İç Savaşı ve George Orwell

George Orwell İspanya’da Franco’ya karşı savaşacak olan gönüllülere katılarak İspanya’ya gitmiştir. George Orwell cephe birebir çatışmaya karışır ve vurulu. Ölümden döndüğü bu durum karşısında tekrardan cepheye gönderilir. Bu savaşta yaşadıklarını ise Katolonya’ya Selam adlı eserinde anlatmıştır. 

 

 

Orwell George Orwell Ödülleri

George Orwell yazmış olduğu eserleri ile Dünya çapında tanınır bir yazar olmuştur. Bazı kitapları birçok ülkenin diline çevrilerek daha fazla okur sayısına ulaşmıştır. Eserleri gerçek hayattan izler taşıdığı ve bu izleri tüm gerçekliği ile ifade ettiği için daha çok sevilmiştir. Özellikle 1984 ve Hayvan Çiftliği adı ile kaleme aldığı romanları ise çeşitli ödüllere layık görülmüştür. Bu ödüller: 

  • Hayvan Çiftliği – Retro Hugo En İyi Kısa Roman Ödülü
  • Prometheus Şeref Kürsüsü Ödülü – Bin Dokuz Yüz Seksen Dört

 

 

George Orwell Sözleri

George Orwell sözleri gerek kitaplarında gerekse yazılarında okurları tarafından altı çizilmiştir. Bu sözler insanlığa ve geleceğe yazarın düşüncelerini ifade etmektedir. Derin bir gözlem gücü olan yazar bu gücü eserlerinde usta bir şekilde yansıtmıştır. Ayrıca yazılarını da son derece titizlikle kaleme alan ve kendini tekrar etmek istemeyen George Orwell kitapları ve yazdığı tüm kaynaklarda yer alan bazı sözleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Belki de insan sevilmekten çok anlaşılmayı istiyordu.
  • Doğru sözler paylaşıldıkça doğru düşünceler artar.
  • Önemli olan yaşamak değildir, başarmak hiç değildir. Önemli olan insan kalmayı bilmektir.
  • Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde gerçeği söyleme devrimci bir eylemdir.
  • Dindarlar ve ahlaksızların doğal olarak birbirini buldukları bir gerçektir.
  • Birçok insan hayatından makul ölçüde keyif alır ama bakiyeye bakıldığında hayat acıdır. Yalnızca çok genç ve ahmak olanlar bunun aksini düşünür.
  • İyi yazamıyorsan iyi düşünemezsin iyi düşünemiyorsan başkaları senin senin yerine düşünür.
  • En iyi kitaplar bize bilmediklerimizi söyleyendir.
  • Özgürlük iki kere ikinin dört ettiğini söylemektir. Eğer buna izin verilirse gerisi kendiliğinden gelir.
  • Dışarıdaki hayvanlar bir domuzların birde insanların yüzlerine bakıyorlardı. Ancak birbirlerinden ayıramıyorlardı.
  • Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha çok eşittir.
Etiketler: George Orwell hayatı, George Orwell kitapları
Mart 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı