ATATÜRK’Ü ANLATAN EN İYİ 10 KİTAP!

atatürk

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve Ulu Önder’i Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 günü, 9’u 5 geçe hayata gözlerini yumdu. Türk ulusunun kalbinde ilelebet yaşamaya devam edecek olan Büyük Atatürk’ü, hakkında yazılmış en güzel on kitapla anıyoruz.

 

 

 

 

 

Şevket Süreyya Aydemir - Tek Adam (3 Cilt)

Tek Adam üçlemesi, Atatürk’e dair bir biyografi olmanın ötesine geçen, dönemin atmosferini de son derece başarılı tahlil ve tasvirlerle resmeden bir çalışma. Şevket Süreyya Aydemir tarafından kaleme alınan bu eserde Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının çerçevesinden Osmanlı Devleti’nin yıkılış dönemi ve yeni cumhuriyetin doğuşu çarpıcı bir üslupla anlatılıyor. Ayrıca tüm bu süreç içerisindeki çatışmalar, başarılar ve hayal kırıklıkları da tarafsız bir gözle okura sunuluyor.

 

 

 

 

 

 

 

Andrew Mango - Atatürk / Modern Türkiye’nin Kurucusu

İstanbul doğumlu İngiliz Profesör Andrew Mango, “Mustafa Kemal Atatürk 20. yüzyılın en önemli devlet adamlarından biridir” cümlesiyle başladığı çalışmasında, Atatürk’ün insani yanına odaklanan bir anlatımı benimsiyor. Hayatı mücadelelerle geçen Atatürk’ün büyük karizmasının yanı sıra zaaflarına da yer verilen bu biyografide, dönemin toplumsal ortamı da nesnel bir bakış açısıyla aktarılıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Klaus Kreiser - Atatürk

Osmanlı ve Türkiye tarihi uzmanı olan Alman Tarihçi Klaus Kreiser tarafından kaleme alınan bu biyografi, Mustafa Kemal Atatürk’ü tarihsel bağlamı içerisinde ele alan önemli çalışmalar arasında yer alıyor. Atatürk’ü hem asker hem de siyaset adamı kimlikleriyle değerlendiren Kreiser, bununla da kalmayıp onun kültür devrimcisi rolüne ilişkin de yenilikçi bir bakış açısı sunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lord Kinross - Atatürk / Bir Milletin Yeniden Doğuşu

İngiliz Yazar ve Gazeteci Lord Kinross’un biyografik çalışması, yazıldığı günden bu yana tüm dünyada ses getirmiş bir Atatürk incelemesidir. “Bu yapıt şan ve şerefin insan biçimime girmiş unutulmaz anıtı” (Sunday Telegraph) nitelemesi yapılan bu çalışmayı kaleme almak için 1940’lı yıllarda Türkiye’ye gelen Kinross, uzun araştırmalar ve gözlemler gerçekleştirmiştir. Atatürk’ün hem askeri hem de siyasi meziyetlerini öne çıkaran bu biyografi, objektif tarih anlatısının da özgün örnekleri arasında yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Atatürk / Biyografik Tahlil Denemesi

Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden biri olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “biyografik bir tahlil denemesi” alt başlığıyla yayımlanan eseri, bu alandaki en özgün çalışmalardan biri sayılabilir. Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük gölgesi altında kendi benliğini bulma hikâyesini anlatan Karaosmanoğlu, bu eseriyle tarihe, siyasete ve felsefeye ilişkin de, edebi lezzetle zenginleşmiş bir okuma vaat ediyor.

 

 

 

 

 

 

Celâl Şengör - Dâhi Diktatör

Atatürk bir diktatör mü değil mi? Prof. Celâl Şengör bu sorudan yola çıkıyor Dâhi Diktatör’de ve onun, aklı ve bilimi ilke edinen yöntemine ilişkin kapsamlı bir tahlil sunuyor. Şengör kitabında, Mustafa Kemal Atatürk’ün “mucizevi” görünen birçok başarısının altında onun dehâsının ve eleştirel aklının yattığını, tarihsel örneklerle ve entelektüel birikimiyle ortaya koyuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

İlber Ortaylı - Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı tarafından kaleme alınan ilk biyografi kitabı olma özelliğini taşıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ulu Önder’in yaşamının tüm yönlerini ele alan kapsamlı bir çalışma. Çocukluk yılları ve ailesinden başlayarak yaşamının son evresine kadar Atatürk’ün hususi yaşamından kesitler sunan bu kitap, tüm dünyada ilgiyle karşılanmış bir çalışma olarak da öne çıkıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Sinan Meydan - Sarı Paşam

Tarihçi Sinan Meydan, Sarı Paşam başlıklı romanında, Atatürk’ün çocukluğuna, gençliğine ve düşünsel evrenini etkileyen olaylara dair etkileyici bir anlatım sunuyor. Osmanlı Devleti’nin son dönemine ve dolayısıyla da genç Mustafa Kemal’e odaklanan bu çalışmada İttihatçılar ve II. Abdülhamid de kendisine yer buluyor. Genç Mustafa Kemal’in vatan sevgisinin köklerini gözler önüne seren bu eser, aynı zamanda onun hususi hayatına ilişkin de birçok çarpıcı ayrıntıya yer veriyor.

 

 

 

 

 

 

 

Naim Babüroğlu - Tarihin Kıskandığı Lider

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatındaki önemli anları yepyeni bir dille anlatma iddiasında olan Tarihin Kıskandığı Lider, belgelere ve tarihi gerçeklere yaslanan bir biyografik anlatı sunuyor. Atatürk’ün kahramanlıkları ve insani hasletlerinin yanı sıra duygusal yönüne de yer verilen bu kitapta, tarihin gördüğü en büyük liderlerden birinin görkemli hikâyesi sunuluyor okura.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zülfü Livaneli - Arkadaşıma Veda

Türk edebiyatının güçlü kalemi Zülfü Livaneli, Arkadaşıma Veda’da, Atatürk’ü genç kuşaklara anlatıyor. Bu romanda can dostu, silah arkadaşı, sadık yaveri Salih Bozok’un gözünden Mustafa Kemal Atatürk’ün okul ve askerlik hayatı, annesiyle kurduğu ilişki, doğa ve hayvan sevgisi edebi bir lezzetle sunuluyor. Livaneli’nin anlatısına Ergün Gündüz’ün çizimleri eşlik ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: atatürk'ü anlatan en iyi on kitap, inceleme, atatürk, mustafa kemal atatürk,
Kasım 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı