Öğretmen Sendikacı Avukat

Kemal Abi; öğretmen, sendikacı, avukat ve yazar olarak Kemal Kırlangıç'ın çarpıcı bir biyografisi, sıra dışı kurgu ve anlatımıyla sürükleyici bir belgesel roman...

“Kemal Kırlangıç’ın hem öğretmen, hem de Avukat olarak biyografisinin ilgimi çekmesi normaldi. Daha çocukken, ailesinin ve köyünün neredeyse bütün erkek ve kadınlarının gelecekte öğretmen olacağı bir köyde doğmuş olmam, böyle bir yaşam öyküsüne ilgisiz kalmamam için yeterliydi. Yaşı daha kemale ermeden, talihsiz bir biçimde, bu kitapta yığınla örneğinden söz edilen sorgu tezgâhlarından geçen, 12 Mart’ı, 12 Eylül’ü öncesiyle ve sonrasıyla yaşayan biri olarak, Kemal Kırlangıç’ın hayat hikâyesini umursamazlıktan gelmem mümkün değildi.

Söyleşiyi okumakla kalmadım. Kemal Kırlangıç’ın hatıralarının izini de sürdüm. 1980 darbesi öncesi İzmir’de, Tariş işçilerinin direnişi ve bir kaç mahalledeki başkaldırıdan haberim vardı. O direnişin en önemli aktörlerinden biri yıllardan beri Almanya’da yaşıyordu ve İzmir’de neredeyse halk ayaklanması boyutuna ulaşan hadiselerle ilgili roman da yazmıştı. Bu ayaklanmanın müsebbibi diye Hıdır Arslan ve İlyas Has adlı iki gencin de idam edildiklerini biliyordum. Ama bu zalim devletin, idam ettiği İlyas Has’ın ailesinden bile sakladığı mezarının bulunması için Avukat Kemal Kırlangıç’ın çeyrek yüzyıl süren mücadelesini okuduğumda, hem Türkiye toplumu adına yüzüm kızardı, hem de Kemal Kırlangıç’ın graniti çatlatabilecek sabrına hayran kaldım.”

Doğan Akhanlı


Basım Ayı/Yılı : 2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 304
Ağırlık : 304
En / Boy : 14 / 21
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺90,00
1
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı