Mustafa Kemal Atatürk, Dünya’da da örneklerini gördüğümüz üzere bir “kurucu baba” olarak Türk milletinin ortak değeridir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütün kurucu değerleri O’nun şahsında milletimize mal olmuştur. Türk milleti, dün olduğu gibi bugün de Atatürk’ün şahsında bu değerler etrafında bütünleşmiştir.
Ülkemizde zaman zaman bazı karşıtlıklar yaratılarak milli birlik ve bütünlüğümüz hedef alınmaktadır. Atatürk başta olmak üzere tarihi kişiliklerimiz üzerinden yaratılan karşıtlıklar, yeni kamplaşmalar oluşturmaktadır. Atatürk’ü ve diğer tarihi büyüklerimizi siyasi ve ideolojik tartışmaların içinden çekip çıkarmalıyız.
Tarihimiz millet olarak bizim ortak hafızamızdır. Tarihimize ideolojik veya siyasi bir gözlükle değil, objektif bir şekilde, ne olduğunu anlamak için bakmalıyız. Oradan gerekli dersleri çıkartarak, bugünü ve yarını inşa etmeliyiz.
“Atatürk ve Milliyetçilik” isimli bu eser, günümüzdeki tartışmalardan biri olan Atatürk’ün milliyetçilik anlayışını bütün boyutlarıyla incelemektedir. Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, tarihi ve sosyolojik gerçeklere uygun, çağdaş dünyanın değerleri ile örtüşen bir anlayıştır. Birleştiricidir, bağımsızlıkçıdır, emperyalizme karşı duruştur, mazlum milletlerin sesi oluştur.
İki Muftafa Kemal vardır; biri ben, et ve kemik Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, O'nu 'ben' sözcüğü ile anlatamam. O, ben değil, bizdir. O yurdun her köşesinde yeni bir düşünce, yeni bir yaşam ve büyük bir ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim yaptıklarım, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal O'dur
Atatürkçülük gitgide sağ ve sol fikir akımları arasında kendi gerçek kimliğinden uzaklaşmaktadır. 1923’ten itibaren ölünceye kadar kendisi ile birlikte bulundum. Gazetesinin de yıllarca başyazarı idim. Gençliğe gerçek Atatürkçülüğü kavrayabildiğim kadar anlatmak için bir denemede bulunmak istedim. -Falih Rıfkı Atay-
Her birinizin bir babası ve bir annesi var. Onlar olmasa idi dünyaya gelemezdiniz. Eğer Atatürk, milletinin ve ordularının başında Anadolu savaşlarını kazanmasa idi, bu dünyada vatansız ve hürriyetsiz kalırdınız. Asıl öksüzlük budur. Onun için kitaba Babanız Atatürk adını koydum. Hayatınızı ana-babanıza, hür, şanlı ve şerefli Türklüğünüzü Atatürk’e borçlusunuz. Size, babanız Atatürk’ün nasıl yetiştiğini, neler yaptığını, nasıl bir insan olduğunu anlatmak istiyorum. Onunla, niçin övündüğünüzü, nasıl onun gibi olacağınızı öğrenmeniz umuduyla.
"... Mustafa adını ilk defa işitiyordum. Onun da İttihat ve Terraki fırkasının ileri gelenlerinden olduğunu bu seyahatte öğrenmiştim."Fatih Rıfkı AtayMustafa Kemal'in Mütareke Defteri
Hakkında en çok rivayet üretilen, en sık tartışılan simadır Mustafa Kemal. İçtiği içkiden yaptığı inkılaplara, sofralarından insan ilişkilerine söylenmedik laf bırakılmadı. Bunların ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış hala tartışılıyor.
1920'lerin başından ölümüne kadar Atatürk'ün en yakınında bulunan gazeteci-yazar Falih Rıfkı Atay'ın uzun yıllar önce yayınlanan Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri tartışılan bir çok konuya ışık tutuyor.
Atatürk, İttihat ve Terakki Partisi mensubu muydu?Rejmin değişeceğini Meclis'e ilk defa nasıl haber verdi?Ticarete girip niçin battı? Gazete macerasına kiminle nasıl girdi?Yazı ve harf inkılabını üç ayda nasıl gerçekleştirdi?Nasıl oldu da Suudi Arabistan'daki bir toplantıya heyet gönderdi?
Yukarıda bahsedilenler gibi birçok olayın gerçekte nasıl olduğunu merak ediyorsanız ve yakın tarihte gerçekten ne olduğunu birinci ağızdan öğrenmek istiyorsanız Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri sizin için bulunmaz bir rehber.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.