Yeni Paradigmanın Eşiğinde Bediüzzaman Efsanesi ve Said Nursi Gerçeği
Yeni Paradigmanın Eşiğinde Bediüzzaman Efsanesi ve Said Nursi Gerçeği

Yeni Paradigmanın Eşiğinde Bediüzzaman Efsanesi ve Said Nursi Gerçeği (9786056477577)

0,00
Yayinevi : Patika Kitap

"Mustafa Suphi ve Yoldaşlarını Kim Öldürdü?" ve "Baki İlk Selam - Çerkes Ethem" kitaplarının da yazarı olan Emrah Cilasun'dan tartışma yaratacak bir çalışma... İlk kez yayınlanan yabancı arşiv belgelerine dayandırılarak hazırlanan bu çalışmayla Said Nursî etrafında oluşturulan sis perdesi dağılıyor.

"Bugün toplumsal hayatın din tarafından şekillendirildiği bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Günübirlik yaşamın içerisinde başta kadınlar olmak üzere bütün toplumun baş döndürücü bir süratle din tarafından çembere alındığına şahit olmaktayız. Sanattan bilime, eğitimden siyasete kadar dinin toplum üzerinde bir üstyapı kurumu olarak oynadığı rol ve bu rolü perçinleyen, siyaset sahnesinin sağ ve sol aktörleri tarafından dine atfedilen önem anlaşılmadan, 'Neden Said Nursî?' sorusuna verilecek bir cevap sathi kalacaktır. Rejim, üst yapıda din kurumunu bir hayli tahkim etmektedir. Fakat mevcut resmi ideolojiye ne olmuştur da böylesi bir tahkimin gereği görülmüştür? Resmi ideolojide bir değişikliğe mi gidilmektedir? Bu sorulara verilecek cevaplar, bizi, "Neden Said Nursi?" sorusunun cevabına bir hayli yaklaştırmış olacaktır. Her fırsatta Müslümanlığına ve Osmanlı mirasına vurgu yapan Türkiye'nin hakim sınıflarının bu özgüveni ve pragmatizmi ile Said Nursi arasında ne gibi bir ilişki vardır? Başka bir ifadeyle, bugün temelleri atılan yeni resmi ideolojinin tarihsel arka planında Nursî'nin ne gibi bir etkisi olabilir?

Emrah Cilasun, dört sene boyunca Alman, Fransız, İngiliz ve Rus arşivlerinde yaptığı araştırma sonucu bulduğu belgelere dayanarak Said Nursi'nin doksan yıllık hayatını inceledi ve kaleme aldı. Böylece ortaya Jön Türk hareketinden 31 Mart'a; Birinci Cihan Harbi'nden Cumhuriyet'in kuruluşuna; İkinci Cihan Harbi'nden çok partili döneme kadar Said Nursî'nin Türkiye'nin yakın tarihindeki gerçek rolünü bilmek isteyenler için önemli bir kaynak eser oluştu."


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 448
En / Boy : 15 / 23
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 5.2015

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı