Türkiye'de Parasal İstikrar ve 1923 Yılından Günümüze Para Politikasındaki Gelişmeler

Türkiye'de Parasal İstikrar ve 1923 Yılından Günümüze Para Politikasındaki Gelişmeler (9786059663748)

0,00

Parasal istikrar, paranın değerinin istikrarlı olması, alım gücünün değişmemesidir. Bir ekonomide para değer kaybettiği zaman, o ülke vatandaşlarının veya ilgili para birimi ile yatırım yapan kişilerin reel geliri azalır, refah düzeyi geriler. Günümüzde pek çok para otoritesi gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır.

Türkiye'de 2002 yılına kadarki süreçte, kamu açıklarının kronikleşmesi enflasyonun oluşmasında ve devam etmesinde önemli rol oynamıştır. Bununla birlikte, tarımsal destekleme politikaları, ithal ikameci sanayileşme politikaları ve yüksek girdi maliyetleri gibi nedenler enflasyonun diğer nedenleri olmuştur. Bu süreçte, fiyat istikrarı kalıcı olarak sağlanamamış, Türk Lirası büyük değer kayıplarına uğramıştır.

Türkiye’de 2002 yılından itibaren, denk bütçe politikasının uygulanması ve özelleştirmelerin artması, kamunun TCMB kaynaklarını kullanımını sınırlandırmıştır. Bununla birlikte, esnek döviz kuru rejimine geçilmesi uygulanan para politikalarında enflasyona odaklanılmasına olanak sağlamış, enflasyon hedeflemesi programı ile ekonomideki tüm birimlerin para politikasına olan güvenini artırmıştır. Yaşanan bu gelişmeler, 2002 yılı sonrasında uygulanan para politikalarının enflasyonu düşürmede başarısını artırmıştır.

Kitapta; fiyat istikrarsızlığı, nedenleri, ölçümü, iktisadi okulların enflasyon hakkındaki görüşleri, para politikası, parasal aktarım süreci, para politikasında yaşanan sorunlar gibi temel bilgiler yanında, 1923 yılından günümüze Türkiye'de uygulanan para politikaları ve enflasyonist süreç hakkında ayrıntılı bilgiler sunulmuştur. Kitabın, fiyat istikrarı, enflasyon ve Türkiye'de uygulanan para politikaları alanlarında çalışmalar yapan araştırmacılara katkı sağlaması amaçlanmıştır.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : Ankara
Sayfa Sayısı : 121
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Tarihi : 4.2017

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı