Pervane Bey Mecmuası (3 Cilt Takım)
Pervane Bey Mecmuası (3 Cilt Takım)

Pervane Bey Mecmuası (3 Cilt Takım) (9786055688806)

0,00

Eski Türk Edebiyatına kaynaklık eden eserler arasında divanlar, mesneviler, şu‘ara tezkireleri, çeşitli biyografik eserler, ansiklopedi ve ansiklopedi niteliğindeki eserler, tarih kitapları, vb. yanında şiir meraklıları tarafından toplanmış seçme şiirleri ihtiva eden şiir mecmuaları da yer almaktadır.

Şiir mecmuaları, yazıldıkları dönemdeki edebiyat beğenisini vermeleri, şairlerin divanlarında bulunmayan şiirlerini içermeleri, tezkirelerde adı geçmeyen şairlerin şiirlerini ihtiva etmeleri, divanı olmayan ya da bilinmeyen bir şairin şiirlerini tespit etmeye katkıları bakımından edebiyat tarihimiz için önemli kaynaklardır.

Çeşitli türleri bulunan mecmualardan biri de nazire mecmualarıdır. Nazire mecmuaları yazıldıkları dönemde rağbet gören şairlerin şiirleri ve onlara yazılan nazireleri ihtiva etmeleri bakımından edebiyatımız için önemli kaynaklardır.

Bu çalışma da nazire mecmualarından biri olan ve H. 968/M. 1560/1561’de derlenen Pervane Bey Mecmuası’nı ayrıntılı bir şekilde tanıtma ve metninin neşrinden oluşmaktadır.

Çalışma “İnceleme” ve “Metin” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. “Giriş” başlığı altında ise kısaca mecmualar ve nazire mecmuaları hakkında bilgi verilmiştir.

İnceleme kısmında mecmuanın derleyicisi, eserin adı ve yazılış tarihi, tertip şekli şair ve şiir sayısı başlıklarıyla Pervane Bey Mecmuası hakkında genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra, şairlerin kafiye, redif ve vezin tercihleri; nazire yazarlarının şair tercihleri, Pervane Bey Mecmuası’ndaki şair kadrosu ve son olarak Pervane Bey Mecmuası’nun önemi hakkında bilgi verilmiştir.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 2976
En / Boy : 16,5 / 23,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 7.2014

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı