İzlenimcilik Nasıl Okunur, sanatı sonsuza dek değiştiren ve Monet, Renoir, Degas, Seurat, Cassatt gibi birçok ressamın tanınmasına neden olan on dokuzuncu yüzyıl akımına ilişkin yeni, özgün bir inceleme.
James Rubin, bu kitabı sanatçılar üzerinden ya da kronolojik olarak değil; şehir manzaraları ve yaşamı, iç mekan ve natürmortlar, aile ve arkadaşlar gibi farklı ortak temalara göre oluşturuyor. Böylece okurları İzlenimci akımla ilgili eleştirel ve analitik düşünmeye sevk edecek araçları sağlamış oluyor. Sanatçıları, modern temaları ele almaya, özgünlüğe ve bağlılıkla çalışmaya iten ortak hareketi (momentum) yeni bir anlayışla incelemeyi öneriyor. Bellibaşlı eserleri karşılaştırarak iyi bir resim okuması yapan Rubin, canlı renklerle yapılmış etkileyici resimleri seçerek dönemin geniş görsel kültürü, İzlenimci sanatçılar ve bu sanatçıların kendi kariyerleri arasında bağlar kuruyor; İzlenimcilik tarihini, tümüyle yeni bir biçimde ele alıyor.
Bir doz cesarete mi ihtiyacınız var? Yoksa bir şişe mütavazılığa mı? Ekip ruhu eksikliği mi çekiyorsunuz yoksa? Böyle durumlarda ilham almak için film seyretmekten başka bir şey yapmanıza gerek yok . Bu kitap, filmleri “iyileşme” bakış açısından seyretmek için son derece sistematik hazırlanmış, ilgi çekici ve tabii ki pozitif bir rehber.
Filmler, psikoloji kavramlarını örneklerle açıklayan ve kurgu karakterlerin tecrübelerinden yararlanmayı sağlayan doğal bir öğretim aracıdır. Bu kitabın amacı insan karakterinin güçlü yanlarını canlandıran filmleri ön plana çıkarmak ve kitap, amacına gerçekten çok iyi hizmet ediyor. Örnek olarak seçilmiş filmler, vurguladıkları anahtar kavramlar ve ilgili araştırmalar çerçevesinde mercek altına alınıyor ve üzerinde tartışılıyor. Karakterin güçlü yanlarının dinamiği, sağladığı faydalar ve başa çıkma davranışları inceleniyor.
“Ek E: Sınıf İçinde, Terapi Seanslarında ve Film Gruplarında Yapılacak Tartışmalar İçin Sorular” ve “Ek G: Filmlerden Faydalanan Bir Pozitif Psikoloji Dersi İçin Ders Programı” gibi bölümler sayesinde psikoloji derslerinde kullanabilecek bir kaynak. Aynı zamanda bireysel ve grup terapilerinde destekleyici materyal olarak da kullanılabilir.
Prof. Debra Merskin, Oregon Üniversitesi, İletişim Fakültesi
Çin geleneksel el sanatları dünyadaki çeşitli milletlerin maddi kültür tarihinde benzersiz bir şöhret kazanmıştır. Çin'in geleneksel el sanatlarında birinci öncelik insanlara verilir. Bugün "insan odaklı" diye adlandırdığımız şey budur.İnsanlar makinelerin ortaya çıkardığı ürünlerin birbirinin aynı, kötü ve aceleyle üretilmiş olduğunu anladıktan sonra, makine yapımı ürünlerden memnun kalmaz oldular. Bu ürünlerin insanın bireyselliğini inkâr ettiğini düşünmeye başladılar. Ayrıca, insanda bir yakınlık hissi yaratan, yapım aşamasında düşünüp parmaklarınızla dokunduğunuz doğal malzemelere harcadığınız geleneksel el emeği gibi değildi. Çin sanatı, ilhamını doğadan alan Çinli ustaların becerileriyle doruklara tırmanarak doğa ve insan arasındaki uyumu sürdürür.Çin'e özgü mavimsi açık yeşil porselen, çatlaklı porselen, değişen ışıkla renk değiştiren "değişken renkli porselen", gölgeli mavi porselen, uçuk yeşil renkli, ünlü "Seladon" porselen Çinli el ustalarının dünya mirasına katkılarıdır.Lake cilalı eşya, yeşim taşı oymacılığı, ağaç işleme ve mobilya, gümüş ve altın ürünler ve kaplama, Çin'e özgü sır altı kırmızı renk, minecilik, emaye kaplı renkli porselen, ipekli dokuma Çinli ustaların harikalar yarattıkları alanlardır. Çinlilerin "Yinjin" adını verdikleri "bulut brokar", modern dokuma makineleriyle dokunamayan tek tekstil türüdür. Bugün tüm Çin'de bu tekstil türünde usta olan ancak 50 kişi vardır. "Gövdesiz lake" eşyalar ise tamamen Çin'e özgüdür.
Bu kitap, Cenan Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı Ken’an Rifai Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsütarafından düzenlenen “Bir 20. Yüzyıl Münevveri: Ken’an Rifai” Sempozyumu’nda sunulmuş olan bildirilerden oluşmaktadır.
Bir maarifçi, mütefekkir ve mutasavvıf Kenan Rifai hakkında düzenlenen ilk akademik toplantı olan bu Sempozyum’da; kendisinin hayatı, şahsiyeti, fikirleri ile yetiştirdiği talebeler üzerinden, çağın problemleri karşısında çözüm oluşturabilecek bir “insan” telakkisine, birleştirici ve evrensel bir tefekküre dikkat çekilmektedir.
Atilla Cemal Eşen, bu kitabında resim sanatını ilkel komünal toplumlardaki mağara resimlerinden günümüze kadarki süreçte ekonomi ve politikayla etkileşimi temelinde ele alıyor. Tektanrılı dinlerin, Fransız İhtilali’nin, sosyalist devrimlerin ve nazizmin resim sanatına etkilerini materyalist bir bakış açısıyla inceliyor.Yazar, emperyalizmin etkisiyle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren kültür ve sanat hayatına giren postmodernizmi ayrıntılı olarak değerlendirip mahkûm ediyor.
Ülkemiz özelinde Türk Devrimi’nin ve Atatürk’ün ölümüyle başlayan karşıdevrim sürecinin Türk resim sanatına etkilerini tarihsel bağlamı içinde tartışıyor. Resim Sanatı Tarihinde Devrimler ve Karşıdevrimler sade dili ve akıcı üslubuyla okuyucuyu sanat tarihinin içinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.
Sanatın çok önemli olduğu sözünü çok sık duyarız, ama nedenini tam olarak söyleyen pek çıkmaz. Alain de Botton ve John Armstrong, sanatın en içten ve sıradan ikilemlerimizde bize yardımcı olabileceğine inanıyorlar: İşim neden daha tatminkâr olmasın? Neden başka insanların hayatları daha cazip geliyor? İlişkilerimi nasıl iyileştirebilirim? Siyaset niye bu kadar iç karartıcı? Terapi Olarak Sanat, sanatı yorumlamada yeni bir yöntem öneriyor: Hayattaki problemlerin birçoğuna etkin çözümler getiren, bir terapi biçimi olarak sanat.
Alain de Botton’un ilk olarak 2008’de Londra’da hayata geçirdiği The School of Life projesi, felsefe, edebiyat, psikanaliz ve görsel sanatların sunduğu yaklaşımlar ve rehberlik aracılığı ile katılımcıları akıllı ve iyi yaşama alternatiflerini keşfetmeye ve tartışmaya davet ediyor:
The School of Life Istanbul’un açılışında, 13 Ekim akşamı Alain de Botton, Zorlu Center PSM Drama Sahnesi’nde özel bir konuşma yaptı.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.