“Bibliotheca, Apollodoros’un, önünde bulunan en iyi edebi kaynaklardan, eleştirmeden sadakatle derlediği referans bir mitoloji kaynağıdır. Karanlık başlangıçtan masalın sislerinin açılmaya, sahnedeki gerçek oyuncuların görünmeye başladığı zamana kadar Yunanlıların kavradıkları haliyle dünya tarihini bize sunar. Başka bir deyişle, Apollodoros bizi, insan belleğinin ötesinden, bütünüyle mitik çağlardan tarihin sınırına götürür.”
James Frazer ise notları ve ekleriyle bu eşsiz kaynağı zenginleştirir. Yunan mitolojisini kayıp tragedyalardan fragmanlarla bütünler. Onu başka halkların mitolojileriyle, gelenek ve görenekleriyle ve kültürleriyle karşılaştırır. Yunanlardan Afrika yerlilerine oradan Oğuz Türklerine uzanan bir topografyayla birlikte zamanı aşan bir anlatı dünyası sunar.
Yunan mitolojisi, Antik Yunan’da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki öğretileri içeren hikâyelerdir. Eski Yunan dininin temellerini de oluşturan bu mitolojik öyküler asırlar boyu felsefeciler, tarihçiler ve edebiyatçılar tarafından merakla araştırılan bir alan olmuş ve pek çok eserde de kendini göstermiştir. Her biri sözlü edebiyat niteliği taşıyan bu hikâyelerle bir toplumun dünyayı, onun düzenini ve yasalarını anlama yolunda nasıl adımlar attığını ve kendi kültürünü sözlü edebiyat yoluyla nasıl oluşturduğunu da görmek mümkün. “Saatlik Tarih” dizimizin bu kitabında Avrupa ve Yakın Doğu mitolojilerini de etkilemiş olan bu en kadim öğreti hakkında kapsayıcı ve bütünlüklü bilgiler edineceksiniz. Tanrılar, kahramanlar, Anadolu topraklarını da kapsayan tarihi olaylar ve bunların yanında insanların hayat öyküleriyle sosyal yaşama dair bilgiler ile insan ve dönüşümleri üzerine öyküler okuyacaksınız…
Mitoloji "mit bilimi" anlamına gelir. Mit’in asıl manası "gerçek hikaye" ve bunun da ötesinde "sahip olunan çok değerli şeyler, kutsal ve manalı olan"dır. Mitolojilerin içinde kutsal hikayeler ve merasimler bulunur. Zamanla bu kutsal vasıflar unutulur, böylece masallar ve efsaneler ortaya çıkar. Merasimlerin bir kısmı ise günümüze kadar devam etmiştir. Tiyatronun, dansın ve şarkıların ortaya çıkışında mitlerin rolü büyüktür. Kozmogoniyi anlatan mitlerden sonra menşe mitleri başlar, böylece varlık problemi ortaya çıkar ve felsefenin konusu oluşur. Türklerde felsefenin başlangıcını mitolojik dönemlere kadar çıkarmak mümkündür. Elinizdeki eserde mit, mitoloji, Türk mitolojisi ve diğer milletlerin mitolojileri üzerinde durulmakta, metinler verilmekte ve tahliller yapılmaktadır.
Efsaneler ilk çıktıklarında sözlü iken daha sonralarda kaleme alınmış ve ölümsüzleştirilmişlerdir. Çoğunlukla geleneksel sözlü anlatım yoluyla ozanlar ve rahipler aracılığıyla günümüze kadar gelmişlerdir. Mitolojiler objektif bir doğruluk taşımazlar.
Destanlar, tarihsel olaylara bağlı olmakla beraber, tarih belge ve bilgi olarak sayılmazlar. Daha ziyade Milletleri derinden etkileyen tarihî ve sosyal olayları anlatan çoğunlukla manzum şekilde olan edebî eserlerdir.
Mitoloji ve onun Kahramanlarını dini metodolojik bakış açısıyla ve dini kalıplarla değerlendirmemek gerekir….
Mitolojiyi ne gerçek, nede hayal olarak kabul edebiliriz….
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.