1683 2. Viyana Kuşatması, Osmanlı Devleti’nin kara/nlık günlerinin önsözü…
Askerî tarihçi Kahraman Şakul, bozgunun Doğu-Batı arasında kalan imgesi üzerine arkeolojik kazı yapıyor, ‘bizim cephe’nin Alaman Dağı’ndaki acı saatlerini yeniden işletiyor. Akademik disiplinin satır aralarında, Kara Mustafa Paşa, Vânî Efendi, Evliya Çelebi, Murad Giray, İbrahim Paşa, IV. Mehmed, Sobieski, Lothringen Dükü Karl ve İmparator Leopold portreleri üzerinden kuşatan ve kuşatılanın ortak trajedisiyle karşılaşacak, 1526 Mohaç Zaferi’nin gölgesinde geçen 157 senelik filmin sonunda, yenilgiden dönen Osmanlı’yla ‘düşman’ın yengi naralarının iç içe geçtiği bir literatür okuyacaksınız.
Viyana kapılarında bırakılan Türk Cihan Hakimiyeti Mefkûresi'nin Yedi Başlı Ejder'in sesinde eriyip gittiğine şahit olacak, bu mücadelenin nasıl Kızılelma ve İslamofobi mengenesine sıkışıp medeniyetler çatışması tezine malzeme edildiğini görecek, kuşatan ve kuşatılanların ortak kaderini objektif bir vizörden seyredeceksiniz.
Elinizdeki çalışma, muharebe odaklı eski askerî tarihçilik ile multidisipliner yeni askerî tarihçiliğin bir arada olduğu, sivillerin mağduriyetine yer verildiği bir tarih anlatısı.
Kahraman Şakul, “Viyana ya fethedilseydi?” sorusunun izinde, görsel malzemeyle zenginleştirdiği kitabında, dönemin panoramasını çiziyor, Viyana kapılarında kalan Osmanlı ütopyasının eskizlerini çıkarıyor.
Bu kitap dördüncü binyılın sonundan Büyük İskender'in MÖ 333’te başlayan Yakındoğu’yu fethine kadar geçen zaman dilimine yayılan üç binyıla yakın bir dönemi kapsıyor. Adları ve eserleri zamanımıza ulaşmış en eski insanlar Mezopotamya’da yerleşmişlerdi ve tarih, Mısır’la eşzamanlı olarak bu bölgede başlamıştı. Helenlerin ve onların aracılığıyla da günümüz dünyasının büyük ölçüde mirasçısı olduğu kurumlar, teknikler, düşünce biçimleri ve simgeler üç binyıl boyunca burada şekillenip gelişmiştir.
Elinizdeki kitap insanlık tarihinin bu belli başlı değişimlerinin gerçekleştiği ilkçağ Yakındoğu uygarlıklarına toplu bir bakış sunuyor. Tarımdan yazıya, kentlerden tapınaklara, şölen yemeklerinden orduya, yeryüzünün en eski uygarlıklarını kuran insanların dünyasını bize tanıtıyor. Zengin görsel içeriği ve çiviyazısı kaynaklardan alıntılarıyla benzersiz bir başvuru kitabı.
Bütün savaşlara son veren savaşın ardından 1919 Ocağı ile Temmuzu arasında bütün dünyadan insanlar Barış Konferansı için Paris’te toplandı. Büyük Güçlerin liderlerinin Woodrow Wilson, Lloyd George ve Clemenceau yanı sıra binlerce insan; krallar, başbakanlar, dışişleri bakanları, gazeteciler, lobiciler, T. E. Lawrence, Romanya Kraliçesi Marie, Maynard Keynes, Ho Chi Minh aynı zamanda aynı yerdeydi.
Dünya bu 6 ay boyunca Paris’ten idare edildi. Eski imparatorluklar batırıldı, yeni ülkeler yaratıldı. Savaşı kaybetmiş ülkelere, onları yok etmeyecek en ağır cezalar belirlenirken ulusalcılarda da hayal kırıklığı yaratılmamaya çalışılıyordu. Hedef Bolşevizmin yayılmasını engellemek ve demokrasi ile akıl temelinde bir dünya düzeni kurulmasıydı. Margaret MacMillan’a göre 2. Dünya Savaşının patlaması bütün bu çabaları boşa çıkarmış olsa da o insanlar diplomasiyle yapılabilecek her şeyi yapmışlardı.
“Büyüleyici bir tarih parçası.”
- Tony Blair, Guardian
“Tam benim sevdiğim türden bir kitap: Sakin, ama sağlam bir uzmanlığın verdiği cüretkarlıklarla dolu.”
- Roy Jenkins, Sunday Times
Bölüm1
Roma'da Entellektüelliğin Temeli: Cicero'da Humanitas Anlayışı ve Rhetorica Eğitimi
Çiğdem Dürüşken
Anadolu'da Diller ve Yazılar
Ali Dinçol
Eskiçağ'da Felsefe-Bilimin Ortaya Çıkışı
Ş. Teoman Duralı
Bölüm 2
Kosmostan Kaosa
Şafak Ural
Mitosun Külleri
Cemil Güzey
Antikçağ Eserleri Günümüze Naıl Ulaştı?
Bedia Demiriş
Sokrates Öncesi Düşünürlerde Tıp Sanatı
CengizÇakmak
Bölüm 3
Eski Önasya'da Müzik Aletleri
Belkıs Dinçol
Antik Yunan Vazo Resimlerinde Müzik Aletleri
Sedef Çokay-Kepçe
Antikçağ Yaşantısında Müzik Sanatının Yeri
Ekin Öyken
Erken Hıristiyanlık döneminde manastır sisteminin doğuşu
Ayça Tiryaki
Latin epigrafisine genel bir bakış
Mustafa Hamdi Sayar
Roma tarihini sikkelerden okumak: Roma cumhuriyet dönemi sikkeleri
Oğuz Tekin
Anadolu’da Roma hakimiyeti: İsyanlar, tepkiler, huzursuzluklar
Gürkan Ergin
Philoktetes’in yarası
Sema Bulutsuz
Ruhların Dünyası: Hades
Alkestis:Kadına Ölüm Yaraşır
Omoplatoskopia-Scapulamanteia (Kürek Kemiği Kehaneti) ve Pelops
Elif Tül Tulunay
Antik Yunan Oyunlarının Çağdaş Yorumları
KeremKaraboğa
Yirminci Yüzyıl Felsefesinin Antikçağ Kökenleri
Sanem Yazıcıoğlu
Gusteva Morreau'da Mitoloji ve Jupiter ve Semele'nin İkonografik Çözümlemesi
Zühreİndirkaş
Avrupa Resminde Müzikli Mitolojik Figürler
Dr. F. Deniz Özden
Ritüel ve Tiyatro
Hasibe Kocabay
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.