Dali
Dali

Dali (9789751417336)

0,00
Yayinevi : Remzi Kitabevi
Fiyat : ₺184,00

Salvador Dalí (1904-1989) 20. yüzyılın en tartışmalı ve çelişik (paradoksal) sanatçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Üstün yeteneğe sahip bir ressam olan Dalí, geleneksel yanılsamacı bir üslup kullanarak Belleğin Azmi’ndeki sıradışı yumuşak saatler, Haşlanmış Fasulyeli Yumuşak Konstrüksiyon: İç Savaş Sezgisi’ndeki ürkütücü canavar ve ünlü Istakoz Telefon’daki fetişistik ıstakoz gibi şiddet, ölüm, yamyamlık ve tuhaf cinsel göndermeler içeren rahatsız edici imgeler yaratmıştır.

İspanya’da Figueras’ta doğan Dalí sanat kariyerine Kübist olarak başlar fakat hemen sonra zamanın en devrimci sanatçıları sayılan Sürrealistlerle (Gerçeküstücüler) tanışır. Onlara göre Dalí’nin resimleri normalde gizli kalan bilinçaltının dünyasını ortaya çıkarmaktadır. Sürrealistlerin lideri André Breton, onun hakkında şöyle bir yorum yapar: “Zihnin pencereleri belki de ilk kez Dalí ile ardına kadar açılmıştır.” Ancak daha sonra Breton, Dalí’yi sağ eğilimlerinden dolayı dışlamış ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ticari başarısını Avida Dollars (Dolar Heveslisi) evirmecesiyle aşağılamıştır. Dalí’nin buna verdiği yanıt en az Breton’unki kadar kısa ve sert olur: “Benimle Sürrealistler arasındaki tek fark benim Sürrealist olmamdır.”

İlgi alanını resimle kısıtlamayan Dalí iki otobiyografi yazmış, arkadaşı Federico García Lorca’nın yazdığı bir oyunun set ve kostüm tasarımlarını yapmış ve Bir Endülüs Köpeği filminde Luis Buñuel’le işbirliği yapmıştır.

Christopher Masters erken dönem 20. yüzyıl sanatına özel ilgi duyan bir sanat tarihçisidir.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 128
En / Boy : 22,5 / 30,5
Kağıt Cinsi : Kuşe
Basım Tarihi : 9.2016

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı